Naslovna Rizici Osiguranje od ozljede na radu

Osiguranje od ozljede (nezgode) na radu

Radite bezbrižno, osigurani od glave do pete.

Tko radi, taj… bi se mogao i ozlijediti. Uz osiguranje od ozljede na radu, osiguranik ostvaruje financijsku naknadu u slučaju ozljede, čime olakšavamo nastalu nepovoljnu situaciju.

Osiguranje od ozljede (nezgode) na radu

Poslodavac i radnik imaju ključnu ulogu u prevenciji ozljeda na radu, a to, između ostalog, podrazumijeva pravilno održavanje sigurnosnih standarda, osiguranje pravilne obuke i upoznavanje s rizicima te pravovremenu prijavu svih ozljeda ili incidenata.

S obzirom na moguću ozbiljnost ozljeda na radu, važno je poznavati postupak prijave i priznavanja ozljeda, koji su jasno definirani Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Ispunite obrazac za izračun osiguranja od rizika

Osigurajte se od raznih rizika u samo nekoliko klikova.

Zaštitite sebe i svoju imovinu od mogućih opasnosti i rizika, koje mogu uzrokovati velike štete.

Korištenjem ovog obrasca prihvaćate da ste upoznati s pravilima o privatnosti i da prihvaćate prikupljanje i obradu osobnih podataka danih u obrascu bez kojih vaš zahtjev u obrascu ne može biti ispunjen.

Kolika je naknada štete zbog ozljede na radu?

Transparentno i pošteno: Vaša zaštita, naša odgovornost!

U slučaju nezgode na poslu koja je definirana zakonom, olakšat će vam naknada štete zbog ozljede na radu. Tu smo za vas, javite nam se s povjerenjem.

Koji je rok za podnošenje prijave o ozljedi na radu?

Prijava nadležnim tijelima za ozljedu na radu podnosi se u pet primjeraka u roku od osam dana od dana nastanka ozljede, a može je podnijeti poslodavac po službenoj dužnosti, izabrani liječnik opće medicine ili ozlijeđeni radnik.

Ozljeda na radu dokazuje se uz sljedeću dokumentaciju:

  • Ovjerena tiskanica Prijave ozljede na radu od poslodavca i izabranog liječnika opće (obiteljske) medicine
  • Izjava osiguranika o nastanku ozljede
  • Medicinska dokumentacija vezana uz prijavljenu ozljedu na radu
  • Preslika Zapisnika o inspekcijskom nadzoru (ako je poslodavac prijavio nesreću na radu nadležnom inspektoratu rada pri Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava).

Što se smatra ozljeda na radu?

Ozljeda na radu precizno je definirana odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Ozljeda na radu je svaka ozljeda izazvana neposrednim i kratkotrajnim mehaničkim, fizičkim ili kemijskim djelovanjem uzročno vezana za obavljanje poslova na kojima osoba radi.

Ozljeda može biti prouzročena i naglim promjenama položaja tijela, njegovim iznenadnim opterećenjem ili drugim promjenama fiziološkog stanja organizma. U ozljedu na radu spada i bolest koja je nastala kao posljedica nezgode ili neke više sile tijekom rada kao i ozljeda nastala na redovnom putu od stana do radnog mjesta i obratno.

Što se ne smatra ozljeda na radu?

Nije svaka ozljeda do koje dođe na radnom mjestu ozljeda na radu i za takve ozljede nije moguće ostvariti pravo na naknadu.

Neka stanja ili događaji možda se neće smatrati ozljedom na radu ako se ne dogode tijekom obavljanja poslovnih aktivnosti ili ako nisu uzrokovani radnim uvjetima. Na primjer, ozljeda koja se dogodi dok ste izvan radnog vremena ili ako se ozlijedite dok obavljate aktivnosti koje nisu povezane s vašim poslom obično se neće smatrati ozljedom na radu.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite prvi koji će saznati o posebnim događanjima i akcijama.
Dariva
Nazovite nas Email Prijava štete